Senaste inläggen

Av Isabel d - 26 januari 2012 16:59

Sambosas: Den här maten är känd i den arabiska kulturen men
även i den Indiska kulturen. I den Indiska kulturen brukar dem oftast ha
vegetariska Sambosas.

Fyllning:

500 gram köttfärs

1 lök

 ½ paprika

1 msk kryddpeppar

1 msk tomatpuré

Börja med att hacka lök och paprika. Stek köttfärsen och
löken tillsammans, i ca 10 min.  

Tillsätt kryddorna, tomatpurén och paprikan. Låt det steka ytligare några minuter.   Ställ
sedan den åt sidan och låt det svalna.

Degen:

1 kg vetemjöl

½ jäst

1 msk salt

5 dl varmt vatten

olja

Häll upp degen i en bunke, lägg i jästen, häll i varmt
vatten och sedan lägger man i salt och olja. Knåda degen till en smidig deg.

Om det behövs så häller man i mer vatten eller mjöl.

Låt degen jäsa 40 minuter.

När degen jäst klart så gör man ca 10 bitar runda bollar av
degen. Kavla ut varje boll och lägg i köttfärsblandningen på halva sidan. Vik
sedan degen i mitten så det ser ut som en halvmåne. Stäng sidorna.

     


Gör så med alla bitar. Fritera alla bitar. Med ganska mycket olja i stekpannan.

Tills det är en fin färg på fram och baksidan.

Klart!

 

 

Av Isabel d - 26 januari 2012 15:44

Arabiskt bröd med socker.

Recept för ca 6 personer.

1 kg vetemjöl

½ matsked salt

½ matsked socker

25 gram jäst

7 dl vatten

1 msk matolja

+ Socker för att strö på brödet när det är klart.


Blanda vetemjöl, salt, socker.  Smula även i en halv jäst.  Koka sedan vattnet.

Blanda sedan matoljan och vattnet i vetemjölet. Blanda till en smidig deg.

Låt degen jäsa i en timme.

Efter att degen har jäst, så delar man brödet i 6 lika stora
delar och kavlar ut dem. 

   


Lägg sedan lite olja i en stekpanna och gör som när du gör pannkakor. Vänd på degen så att den
får en fin färg på fram och baksidan. När du gjort så med varje deg bit så strör man på socker.

Låt brödet sedan svalna.


 

 

Av Isabel d - 26 januari 2012 15:02

Lahm bajin betyder kött och deg på arabiska.  Lahm bajin ser ut som pizzor.  Det finns många olika stavningar för lahm bajin men jag stavar det så här.  Här är ett recept på lahm bajin på syriskt sätt. 
Jag kan inte säga vart lahm bajin kommer ifrån visa menar att det ärfrån Turkiet andra menar att det är kurdernas maträtt från grunden. Så jag vet inte säkert.

Men i Turkiet så har jag ätit det och även från Syrien så har jag ätit lahm bajin. Så det finns från olika ställen i mellanöstern.

Receptet är för ca 6 personer.

Ingredienser för degen:

6 dl vetemjöl

1 tsk salt

½ tsk socker

25 gram jäst

2,5 dl vatten och ta mer efterkänsla om det blir för hårt.

½ msk matolja

1. Blanda vetemjöl, salt, socker och jäst. Blanda även in vattnet och matoljan.  Knåda till en slätt deg.

Lägg över en bakduk och låt det jäsa i en 1 timme.

 

Ingredienser för köttfärsblandningen:

500 gram köttfärs

4 lök

500 gram krossade tomater

En röd paprika

Svart peppar 1 tsk

En tsk tomatpuré

2 msk margarin

En knytnäve persilja

2 tsk salt


   

2.Lägg ner allt i en bunke, finhacka tomaterna, löken, persiljan och paprikan. Smält margarinet och blanda
alla kryddor, krossade tomaterna och tomatpurén och blanda alla ingredienser med varandra.


3.När degen har jäst klart så ska man dela degen i 6 små bitar. Kavla ut degen så att det liknar små runda pizzor.

Lägg sedan över en mängd köttfärsblandning på” pizzabottnarna”.  Gör så på varje deg bit.

   

4.När du är klar med det så lägger du ”pizzorna” på en plåt och gräddar dem i mitten av ugnen på 250 grader.

Tills dem fått en fin färg.

 

 


Av Isabel d - 26 januari 2012 13:59

Hel kyckling i ugn på arabiskt vis.

Kyckling med ris och pinjenötter.” Jei Meshi” heter det på arabiska. Receptet är ca för 10 portioner om man vill kan man bara använda sig av en kyckling så blir det ca 5 portioner.

Det man behöver:

2 hela kycklingar

Ca 500 gram ris

50 gram pinjenötter naturella

100 gram Köttfärs

Kryddpeppar hela, 2 tsk.

Margarin

En halv citron, efter smak

Paprika pulver ca 2 msk.

4 vitlöksklyftor

Salt

1. Koka kycklingen i vatten och salt i ca 40 min.

     

2. Stek  köttfärsen, och pinjenötterna tillsammans. Krossa dem hela kryddpepparna, och krydda sedan
köttfärsen med peppar och salt efter smak.

3. Halv koka riset, blanda in vattnet som är kvar från kycklingen du gjorde innan. Häll i
vattnet med en fil. Häll i salt efter smak. Låt det koka i ca 30 min.

Blanda in köttfärsblandningen med riset. Ta sedan bort ca 250 gram av riset och låt
resten fortsätta koka. Resten av riset som man kokar kan man spara och äta på
sidan av kycklingen.

4. Lägg på juicen från en halv citron på kycklingarna, pressa fyra vitlöksklyftor och smörj in
kycklingarna, krydda kycklingarna med två msk paprika pulver och en msk salt.


 

5. Nu ska man fylla kycklingarna med den 250 gram ris och köttfärsblandningen som man halvt
kokade. Sedan lägger man kycklingen i ugnen i ca 40 min, i 225 grader. Smörj kycklingen med lite margarin ca 1 msk.


Servera med risblandningen som blev kvar och sallad.

Klart!

 




Av Isabel d - 10 januari 2012 16:48

Tabouleh - couscous sallad.

1 dl couscous

1 tsk torkad, krydda mynta

1 tsk salt/peppar

3 msk olivolja

1 citron

2 tomater

½ lök

2-3 knippe bladpersilja


Lägg Couscousen i en skål med kallt vatten i ca 30 min.

Hacka persiljan noggrant, skär tomaterna till små bitar och
skala och hacka löken.

     

När couscousen har vart i blött i ca 30 min, så blandar
du i, hackade persiljan, tomaterna och löken.

Blanda allt i en skål och lägg skålen i kylskåpet i ca 2
timmar.

Ta sedan ut skålen och blanda in peppar, salt, citronjuice, mynta och
olivolja.

   

Av Isabel d - 8 januari 2012 18:31

Arabiskt bröd, kan serveras till maten och även fyllas med
mat.

Recept för ca 8 personer.

1 kg vetemjöl

½ matsked salt

½ matsked socker

25 gram jäst

7 dl vatten

1 msk matolja

1 ägg


Blanda vetemjöl, salt, socker.  Smula även i en halv jäst.  Koka sedan vattnet.

Blanda sedan matoljan och vattnet i vetemjölet. Blanda till
en smidig deg.

     


Låt degen jäsa i en timme.

Efter att degen har jäst, så delar man brödet i två lika
stora delar och kavlar ut halvorna på en varsin långpanna.

Smörj degen med ägg.

 


Lägg sedan in långpannan i ugnen i 225 grader, i ca 20 min tills degen fått brunaktig färg.

Låt brödet sedan svalna.

KLART!


 

Av Isabel d - 26 december 2011 19:58

Kledshe (Dadelkakor)


Kledshe( Dadelkakor) är väldigt kända i mellanöstern. Dadlar har odlats i Indien i 8000 år. Idag så odlas det främst i Nordafrika och Mellanöstern ökenområden. Dadlar är en bär sort. Dadel kakor är populära i mellanöstern främst vid högtider, t.ex vid jul för dem kristna och för muslimerna i mellanöstern vid deras Eid, så brukar dem äta dadelkakor. Dadelkakor har även tjänat som viktig färdkost för karavantåg genom öknen.  

Recept för Kledshe, ( dadelkakor) ca 25 kakor

Dadlar i vakuumförpackning ca 200 gram

250 gram margarin

1 kg vetemjöl

5 dl mjölk

½ kg socker

En halv tsk kryddpeppar

En halv tsk Kummin

En halv tsk kanel

1 jäst


Börja med att:

1. Koka mjölk och smält margarinet.

2. Blanda vetemjöl, alla kryddor och jäst. Blanda även i den
varma mjölken och margarinet.

 Knåda ihop allt till
en deg, tills degen blir jämn. Lägg på en kökshandduk och lägg sedan degen i
ugnen utan att ugnen är på. Låt degen jäsa i 1,30 min.


Fyllningen för kakorna:

Ca 200 gram dadlar i vakuumförpackning.

1. Medan man väntar på degen ska jäsa klart, så tar man bort
alla kärnor från dadlarna.


 



2. Koka dadlarna med 1 dl vatten i ca 15 min. Var noga med
att blanda så att det blir seg massa.

När degen har jäst klart så rullar man degen till ca 25
bollar på ca 3 cm diameter. Pressa sedan bollarna och lägg i lite av
fyllningen, stäng sedan den. Så att den blir en rund form med fyllning i
mitten. Men man kan forma dem hur man vill, men när man köper dadelkakor så är
dem runda i formen.


   


Lägg kakorna i en plåt och låt grädda i 200 grader tills de fått en mörkare färg. Ca 15 minuter.

Klart!

 




Av Isabel d - 26 december 2011 19:46

Baklava.

Enligt café Europé som var ett kulturellt initiativ av Österrike under första delen av år 2006.

Så var Baklava ett cypriskt internationellt bakverk. Detta ansåg dem som tillverka baklava i Turkiet att
det var helt fel, dem ansåg att äkta baklava var ett turkiskt bakverk. Det
uppstod då en konflikt mellan EU och Turkiet. Men även idag anser dem att
baklava är från Turkiet ifrån början.  Så kring mellanöstern så är det konflikter, olika länder anser att deras är den
äkta baklavan.


Baklava är ett populärt bakverk i mellanöstern, man kan ha
det på bröllop eller högtider. Men även äta vardagligt till kaffe. Baklava kan
göras på många olika sätt, kan göras med många olika sorters nötter.


Recept ca 30 bitar.

Valnötter ca 400 gram

Kataifi deg 500 gram

Kanel 1 msk

Socker 7 dl

100 gram margarin


Börja med att göra sockerlagen.

1. ½ l vatten och 4 dl socker låt det koka. Tills det har
blivit fylligt i formen.

2.  Hacka nötterna och
blanda med 3 dl socker och kanel. Smält margarinet.

 



3. Smörj in margarinet på kataifi deget. Lägg ena halvan av
degen på botten i en långpanna. Lägg över hackade valnötterna. Lägg sedan över
andra halvan av degen på valnötterna.


  


Låt den stå i ugnen i ca 200 grader, den ska vara gyllenbrun
i färgen.

4. Häll över sockerlagen på baklavan och skär ut fina delar.


 





Klart!

Baklava är väldigt sött så det är gott med Kaffe.


Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är 17 år gammal och går sista året på gymnasiet och använder den här matblogg till mitt projektarbete.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards