Senaste inläggen
Kutle: Coscous deg med fylld köttfärsblandning och kikärtor. Recept för ca 4 personer.
Lägga Kikärtrorna ligga i kallt vatten dagen innan.
1. Koka sedan kikärtorna i en kastrull med kallt vatten och låt dem koka i ca 2 timmar eller tills de blivít mjuka.
2. Börja med att steka köttfärsen. Heta upp olja och lägg i lök och lägg sedan i köttfärsen. Blanda in en hlav paprika. Vänta tills det blivit mörkt och blanda väll.
3. Sedan ska man göra en deg av coucousen. Lägg 500 gram coscous i kallt vatten i ca 20 min, med 1 tsk salt. Låt det jäsa.
4. Dela sedan couscous degen i lika stora delar, ca 15 st delar. Ta lite vatten på händerna och forma en bit av degen till en oval. Lägg den i vänster hand, tryck ner tummen i mitten och forma en grop. Om smeten spricker kan du jämna till den med lite vatten. Lägg i lite av köttfärsblandningen och stäng sedan locket.
Gör så med alla bitar tills degen är slut.
Baba Ganoush
3 auberginer.
1 1/2 msk Tahini (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
1/2 paprika
1/2 rödlök
2 tsk salt
2 msk citron juice
2 msk Olivolja
Börja med att värma ungnen till 250 grader. Lägg auberginerna i ungnen på en plåt.
Vänta ca 45 min tills de blivit mjuka.
Dra sedan bort skinnet från auberginerna och lägg aubergineköttet i en matbredare.
Skala och hacka vitlöken blanda sedan med aubergineköttet.
Hacka paprika och rödlök och blanda in i röran.
Tillsätt Tahini (sesampasta), salt och citron juice och blanda allt tillsammans. Lägg sedan i olivoljan.
Detta kan man servera med bröd och grönsaker som paprika, tomater och gurka.
Hummus betyder på arabiska kikärtor. Det är populärt överallt i mellanöstern. Det tar inte så lång tid att laga Hummus, det mesta av tiden går ut på att få kikärtorna mjuka.
Hummus (kikärtspure):
Låt kikärtorn läggas i kallt vatten dagen innan, dagen efter kokar du ärtorna i ca 2 timmar. Sammanlagt tar det ca 3 timmar att laga hummus om man räknar med kokningstiden.
Dolma (Aprach) är ett samlingsnamn för fyllda grönsaker.
När man gör dolma kan man använda sig av olika grönsaker som t.ex paprika, vindruvsblad, tomat, aubergine, vitkål, potatis m.m Dolma är ganska känt i mellanöstern, alla länder tilllagar det på olika sätt men det är nästan samma. Man kan också göra det här vegetariskt då uteslutar man nöttfärs och köttet. Det kan ta ganska lång tid att laga maten för man måste vika bladen, den här maträtten tar ca 5 timmar. Dolma är ganska populärt att servera på bröllop från mellanöstern
5. Lägg de fyllda grönsakerna och de vikta bladen i kastrullen. Fyll på med vatten ca 1 liter vatten. Häll över de kokta lammgrytbitarna i kastrullen med dolman. Låt det koka i 30-45 minuter.
6. Häll av vattnet från kastrullen och lägg upp rätten på ett stort fat.
Servera med naturell yoghurt det blir godare då.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 | ||||||||
|